Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Ο Σάκης Αθανασιάδης στο Εργαστήρι του συγγραφέα-fractalart




Ήταν ακόμη νύχτα όταν έφτασα στο Ασπρονέρι. Έβγαλα τα καλάμια απ’ τη θήκη, δόλωσα και βιαστικά τα έριξα στο νερό. Ξαφνικά είδα μια φωτιά στη θάλασσα. Παρατήρησα με προσοχή το σημείο, δεν υπήρχε τίποτε. Μάλλον θα ήταν κάποια ψυχή που ήθελε να δροσιστεί, μπορεί και η δική μου σκέφτηκα. Το κύμα μουρμούριζε ακαταλαβίστικα λόγια, απέναντι στη Εύβοια τα φώτα έσβηναν, ο φόβος ξυπνούσε, η Ελλάδα είχε αρχίσει να μικραίνει μέρα με τη μέρα τη ψυχή της.
Γύριζα απ’ τη θάλασσα στο σπίτι από μια άδεια εθνική οδό. Τα λίγα φορτηγά που θα μπορούσαν να ήταν εκεί, πήγαιναν παράλληλα στο παράδρομο για να αποφύγουν τα διόδια. Οι γνώριμες σκιές είχαν επιστρέψει στο βλέμμα μου.
Το πρωί ένα πλήθος τυφλών οδηγά με τέτοιο τρόπο, όχι για να φτάσει στη δουλειά, αλλά μάλλον για να μη φτάσει ποτέ. Δύο ατυχήματα σε ένα μήνα, το μηχανάκι κομμάτια, εγώ με λίγες γρατσουνιές. Αφού δεν τελείωσε το σώμα θα δυναμώσει η ψυχή έλεγα μέσα μου κι άρχισα σιγά-σιγά να το πιστεύω. Όσο γύρω μου μεγάλωνε ο φόβος της κρίσης, τόσο περισσότερο χαμογελούσα. Πέρα από τα ατυχήματα, μάλλον με είχε βοηθήσει το γεγονός πως μεγάλωσα στη Μακεδονία, πατώντας τις στάχτες του εμφυλίου ξυπόλητος. 
Οι φίλοι στη δουλειά, έγιναν απλοί συνάδελφοι. Τα μάτια τους έβγαζαν φωνές: «ή εγώ ή εσύ». Το μαύρο είχε τρυπήσει για καλά τη ψυχή και εξαπλώνονταν με γρήγορα βήματα σε ολόκληρο το σώμα σαν ιός. Ζω στη πατρίδα του φόβου έλεγα στον εαυτό μου, με ένα «Σώπα μη μιλάς» μπορεί να πας πολύ ψηλά, όπως έγραψε ο Αζίζ Νεσίν, αλλά μάλλον είναι καλύτερα να είσαι εραστής ενός ονείρου παρά να προσκυνάς τον ήσυχο θάνατο.
Κατηφορίζω το βράδυ στο κέντρο της πόλης. Χειμώνιασε η Λαμία κοιμάται. Μέσα στην ησυχία ο βαρδάρης που φυσά διώχνει την ομίχλη απ’ τις ξυλόσομπες και τα τζάκια, μου φέρνει γνώριμες φωνές απ’ τα παιδικά μου χρόνια. Περπατώ στα έρημα στενά και σκέφτομαι πως κάπου εδώ γεννήθηκε ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας. Κοιτάζω το άγαλμα του Άρη στη πλατεία Λαού παρατημένο στις ακαθαρσίες των πουλιών, λίγα βήματα πιο πέρα στέκομαι στο μνημείο του Διάκου. Χαμηλώνω το βλέμμα και απομακρύνομαι βιαστικά να χαθώ σε κάποιο μπαρ, να ακυρώσω γα λίγο τη σκέψη.
Με τον καιρό είχα μαζέψει δεκάδες σημειώσεις, σε χαρτιά, στον υπολογιστή, στο μυαλό μου. Συχνά ξυπνούσα τη νύχτα κι έγραφα ένα στίχο κι ακόμη ένα. Οι μέρες περνούσαν, το φαύλο νικούσε μα οι στίχοι με έδερναν αλύπητα απαιτώντας να ελευθερωθούν από μένα. Δεν ήξερα τι να κάνω, ήταν τόσοι πολλοί και σκόρπιοι που ήθελαν πολύ δουλειά.
Στην αρχή σκέφτηκα να μη κάνω τίποτα, να εξαφανίσω όλους τους στίχους σαν να μην υπήρξαν ποτέ. Εσύ θα μιλήσεις έλεγα, εδώ έχουν σιωπήσει σχεδόν όλοι. Ποιος είσαι εσύ που θα μιλήσεις. Δεν βλέπεις τι γίνεται; Γυάλινα μάτια σε παρακολουθούν, θα σε λιώσουν. Με ένα «Σώπα μη μιλάς» είχα βρει το άλλοθί μου.
Έτσι πήγαιναν οι μέρες ώσπου σε συνάντησα στο δρόμο. Με κοίταξες στα μάτια «Μου λείπουν ανάσες είπες» και χάθηκες τρέχοντας φοβισμένη. Τότε αποφάσισα να στις χαρίσω με ένα βιβλίο.


* Ο Σάκης Αθανασιάδης γεννήθηκε το 1965 στον Άγιο Πέτρο του Κιλκίς. Το πεζογραφικό του έργο έχει διακριθεί ενώ έχουν δημοσιευτεί άρθρα του σε καθημερινές εφημερίδες. Ποιήματά του βρίσκονται σκόρπια σε ανθολογίες και το έργο του έχει αποσπάσει τιμητικές διακρίσεις. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος λογοτεχνικών ομάδων και κινήσεων για ένα διαφορετικό βλέμμα. Είναι μέλος της ΑΕΠΙ και μέλος σε κάθε προοδευτική καλλιτεχνική κίνηση. Οι ArpeggiosMP το 2012 είναι οι πρώτοι που μελοποίησαν στίχους του σε μορφή demo video στο(youtube), ενώ η πρώτη του δισκογραφική παρουσία γίνεται στο τέλος του 2012 στο CD άλμπουμ : Από το Μηδέν, του Γιώργου Δημητριάδη. (sakathanasiadis@gmail.com)
Εργογραφία:
ΠΟΙΗΣΗ 1. ΣΑΝ ΘΕΑΤΕΣ (Αθήνα1988) 2. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΡΝΗΣΗΣ (Σικυώνιος 1990) 3. ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗΣ (Άποψη1993) 4.Ο ΜΙΚΡΟΣ ΗΛΙΟΣ* (Α΄ έκδοση Άποψη 2009, Β΄έκδοση 2014,το βιβλίο)5. ΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΓΟΥ ΧΡΟΝΟΥ* (Α΄έκδοση Άποψη 2013, Β΄έκδοση 2014 24grammata.com ) 6.ΟΙ ΑΝΑΣΕΣ ΤΩΝ ΕΡΑΣΤΩΝ *(Το βιβλίο) 2014)


ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ 1. ΥΠΑΚΟΗ ΕΙΣ ΤΟΥΣ ΑΝΩΤΕΡΟΥΣ (Ταχυδρομική1989)- νουβέλα 2. Η ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΤΩΝ ΑΘΩΩΝ (Απόπειρα 1998)-διηγήματα3. Η ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΟΣ (Ιωλκός 1999)-διηγήματα 4. ΤΟ ΦΙΛΙ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ (Ιωλκός 2001)-μυθιστόρημα.
fractalart.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου